Αυτό το βιβλίο είναι ένας νοερός διάλογος με τους μαθητές και τις μαθήτριες του λυκείου για την Έκθεση Έκφραση. Τι θα συζητούσαμε γι’ αυτό το μάθημα που μερικοί από μας αντιπαθούν και βρίσκουν υπερβολικά δύσκολο ή βαρετό; Και σε τι συμπεράσματα θα φτάναμε μέσα από τον διάλογο;
Η Σώτη Τριανταφύλλου μάς δίνει μερικές συμβουλές για το γράψιμο, αλλά κυρίως για τη σκέψη, για το πώς δηλαδή να κάνουμε λογικές σκέψεις και στη συνέχεια να τις εκφράζουμε στο χαρτί και στην οθόνη του επεξεργαστή κειμένων. Η έκθεση δεν είναι ούτε δύσκολη, ούτε βαρετή – αρκεί να κατανοήσουμε πόσο συναρπαστικά θα ζούσαμε όλοι αν σκεφτόμασταν με ωραίες, ακριβείς λέξεις και αν εκφράζαμε ωραίες και λογικές ιδέες που να μην τις έχουμε δανειστεί ή αντιγράψει από άλλους.
Το βιβλίο είναι μια αρχή που έχει τον μακρινό και φιλόδοξο στόχο να μάθουμε να βλέπουμε τον κόσμο, να τον ερμηνεύουμε και, όπου χρειάζεται, να τον αλλάζουμε – πράγματι, δεν παρά μια αρχή. Κι ένα τέλος: τέλος στα βαθιά χασμουρητά και στις κοινοτοπίες• ας χρησιμοποιήσουμε όσα μας προτείνει για να περνάμε ελεύθερα, δημιουργικά και ευχάριστα την ώρα της έκθεσης – και οποιαδήποτε άλλη ώρα. Κι ας έχουμε στο μυαλό μας τον μακρινό και φιλόδοξο στόχο.
Περιέχει:
– Συμβουλές για την ορθή δόμηση της έκθεσης
– Ανάλυση των διαφόρων ειδών συλλογισμών
– Οδηγίες για την ορθή χρήση της γλώσσας και την αποφυγή των κοινών ορθογραφικών, γραμματικών και εκφραστικών λαθών
– Κείμενα για προβληματισμό, που καλύπτουν τους θεματικούς κύκλους του Λυκείου
– Θέματα για συζήτηση και προβληματισμό
– Ορθογραφικό γλωσσάριο