Η κρίση έχει µεταµορφώσει ριζικά το οικονοµικό και πολιτικό τοπίο. Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε πιστωτές και οφειλέτες, σε χώρες του ευρώ και όλες τις υπόλοιπες. Οι διαιρέσεις είναι βαθιές και στο εσωτερικό των χωρών, καθώς οι ανισότητες αυξάνονται µε µεγάλη ταχύτητα. Ο εθνικισµός φουντώνει και ο λαϊκισµός κάνει πάρτι. Η εµπιστοσύνη λείπει, η οικονοµική στρατηγική παραµένειπροβληµατική και η Ευρώπη ατενίζει το µέλλοναπροετοίµαστη, κάνοντας την προσευχή της.
Όπως έχουν τα πράγµατασήµερα, η διακυβέρνηση του ευρώ δεν είναι ούτε αποτελεσµατική ούτε νοµιµοποιηµένη. Χρειάζεται ισχυρότερα κοινά θεσµικά όργανα, µεγαλύτεροδηµοκρατικό έλεγχο και µια εκτελεστική εξουσία που θα διαθέτει διακριτική ευχέρεια όταν παίρνει αποφάσεις.
Η Ευρώπη χρειάζεται µια νέα µεγάλη συµφωνία που θα στηρίζεται σε έναν ευρύ συνασπισµό χωρών και των σηµαντικότερων πολιτικών κοµµάτων. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δηµοσιονοµική εξυγίανση πρέπει να συνοδευτούν από µέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τις ανάγκες εκείνων που χάνουν σε µια περίοδο µεγάλων οικονοµικών αλλαγών.
Αν συνεχίσουµε να προχωράµε κουτσά στραβά και µε ηµίµετρα, η Ευρώπη θα παραµείνεια δύναµη, διχασµένη και εσωστρεφής: µια ήπειρος σε παρακµή, µε όλο και µικρότερο ρόλο σε έναν κόσµο που αλλάζει µε ταχύτατους ρυθµούς, µε µια εξαιρετικά ασταθή και φτωχή γειτονιά.
Το βιβλίο αυτό συνδυάζει την επιστηµονική ανάλυση µε την πολιτική παρέµβαση. Κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε έξι γλώσσες από µεγάλα ευρωπαϊκά ιδρύµατα και think tanks σε µια ιδιαίτερα κρίσιµη για την Ευρώπη καµπή.