Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο κρίσιµηκαµπή της ιστορίας της. Η οικονοµική κρίση αποκάλυψε τις αποκλίσεις που είχαν διαµορφωθεί µετά την υιοθέτηση του ενιαίου νοµίσµατος εντός της ευρωζώνης, αλλά και τη σταδιακή µετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ασύµµετροπλέγµα κρατών µε ιεραρχική διάρθρωση. Οι επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας, που επέλεξαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ως αντίδοτο στην κρίση, οδήγησαν στη ρηγµάτωση της Ευρώπης ανάµεσα σε Βορρά και Νότο, καθώς και στη δυναµική ανάδυση του εθνικισµού.
Tο βιβλίο εξετάζει τη διαµόρφωση και τις συνθήκες του µεταπολεµικού ευρωπαϊκού σχεδίου, την πολύπλοκη διαδικασία σύγκλισης των συµφερόντων των ευρωπαϊκών κρατών και αναλύει τα βαθύτερα αίτια της οικονοµικής κρίσης, εστιάζοντας στην ατελή αρχιτεκτονική του εγχειρήµατος της ευρωζώνης, στην ελληνική θρυαλλίδα της κρίσης και στην κρίσιµη µετατόπιση του ιστορικού γαλλογερµανικού άξονα προς την πλευρά του Βερολίνου. Στη συνέχεια περιγράφει τις δραµατικές συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, την επανεµφάνιση ακραίων ιδεολογιών, καθώς και τον µετεωρισµό της Ευρώπης ενώπιον εξαιρετικά σηµαντικών προκλήσεων, όπως είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η Ευρώπη βρίσκεται πια στο επίκεντρο αντίρροπων δυνάµεων: ανάµεσα στο εξασθενηµένο ευρωπαϊκό σχέδιο της πολιτικής σύγκλισης, στις ιστορικά επίµονες εθνικές στρατηγικές και στην ανεξέλεγκτη ορµή των δυναµικών της παγκοσµιοποίησης. Απέναντι στην κρίση και τις δοµικές αιτίες της, τον κλιµακούµενοαντιευρωπαϊσµό και την επαναφορά του πιο κρίσιµουζητήµατος της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, δηλαδή τη θέση µιας εκ νέου ισχυρής Γερµανίας στην κέντρο της Ευρώπης, η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί µονόδροµο για την αποφυγή ιστορικών λαθών και για τη δηµιουργία ενός νέου αφηγήµατος µε επίκεντρο την ιδέα της ενωµένης Ευρώπης.