Ένας τριανταεξάχρονος μαθηματικός, που μεγάλωσε στην Αμερική και ζει με την άσβεστη μνήμη της μητέρας του, αναζητεί τα προγονικά του ίχνη στο απώτερο και στο απώτατο παρελθόν.
Το ταξίδι της μνήμης θα ξεκινήσει από τις οικογενειακές αφηγήσεις για την ένοπλη αντίσταση
κατά των συνταγματαρχών (τα όπλα θα πουν τον λόγο τους και στα μεταπολιτευτικά χρόνια), θα περάσει στην Ανατολική Γερμανία και στα σκοτεινά παιχνίδια των υπηρεσιών της Στάζι λίγο πριν από την κατάρρευση του κομμουνισμού και θα καταλήξει στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Μια περιπλάνηση που περνάει μέσα από τις πιο διαφορετικές εμπειρίες: πανεπιστημιακές διαμάχες στην Αμερική, συγκρούσεις στο εσωτερικό των οργανώσεων της Αριστεράς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, ατελείωτες παρτίδες τάβλι στα πολυσύχναστα παζάρια της Μέσης Ανατολής, υποψίες για την προδοσία ενός μεγάλου έρωτα, τη ζωή μέσα στην πολιορκημένη Τριπολιτσά του 1821 -και όλα αυτά ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται στην Πύλο και η κρίση είναι έτοιμη να ξεσπάσει.
“Ο “γκουρού της πληροφορικής” ξαναχτυπά: αυτή τη φορά με ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα ποταμό πεντακοσίων σελίδων, που αφηγείται, χωρίς να είναι σάγκα, την ιστορία τουλάχιστον τριών γενεών και μαζί τη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε κάποιες κρίσιμες στιγμές της”.
(Μανώλης Πιμπλής, “Τα Νέα”, 15-9-2012)