Νηστεία, γιόγκα, αγιουρβέδα, θεραπευτικά φυτά, ενσυνειδητότητα, χορτοφαγική διατροφή… Οι επιλογές της φυσικοπαθητικής είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσανατολιστούμε. Ορισμένες από τις θεραπείες που συνιστώνται απαιτούν μια μάλλον κριτική ματιά. Από την άλλη, αποτελεσματικές μέθοδοι της φυσικοπαθητικής απαξιώνονται από κάποιους γιατρούς, παρόλο που οι ίδιοι δε διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο. Εντούτοις, οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους θέλουν πλέον, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ασθένεια, η θεραπεία τους να περιλαμβάνει και μεθόδους της φυσικοπαθητικής. Επομένως, είναι καιρός για έναν απολογισμό που θα λαμβάνει εξίσου υπόψη την εμπειρία, την πρακτική και την έρευνα. Διότι η ιατρική έχει ανάγκη τη φυσικοπαθητική – και μάλιστα πιο επιτακτικά από ποτέ άλλοτε.
Επί χιλιάδες χρόνια οι παραδοσιακές θεραπευτικές μέθοδοι της φυσικοπαθητικής κρατούσαν στη ζωή τους ανθρώπους και τους γιάτρευαν με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ύστερα ήρθε η σύγχρονη ιατρική με την επιστημονική της ματιά και τις απίστευτες δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας, και η παλαιά γνώση περιέπεσε σε λήθη επειδή θεωρήθηκε ξεπερασμένη ή και εσφαλμένη. Σήμερα οι πιο πρόσφατες ερευνητικές μέθοδοι της σύγχρονης βιολογίας και της ιατρικής δείχνουν ότι η φυσικοπαθητική δεν ανήκει στο παρελθόν. Aποτίναξε την απαρχαιωμένη εικόνα της και έγινε κλάδος που στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια. Δε βρίσκεται πλέον στο περιθώριο της λεγόμενης συμβατικής ιατρικής, αλλά συνεργάζεται μαζί της. Εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακές κλινικές την προωθούν και την εντάσσουν στα θεραπευτικά τους προγράμματα.
“Ως καθηγητής Κλινικής Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής στην κλινική Charite του Βερολίνου και διευθυντής του Κέντρου Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής στο νοσοκομείο Immanuel του Βερολίνου, θεωρώ καθήκον μου να μεταδώσω στο ευρύ κοινό τη γνώση για τις μεγάλες δυνατότητες της φυσικοπαθητικής – να γεφυρώσω το χάσμα που ανοίγεται ανάμεσα στη high-tech ιατρική και στην εμπειρική γνώση. Το ζητούμενο δεν είναι ο διαχωρισμός αλλά η ενοποίηση και ο συνδυασμός – σε επιστημονική βάση. Με αυτό το σκεπτικό θεραπεύουμε κάθε χρόνο χιλιάδες ασθενείς με μεγάλη επιτυχία”. Δρ. Andreas Michalsen