Η Ανδώ είναι η κόρη του Διγενή Ακρίτα και ζει σε μια πόλη στην άκρη της αυτοκρατορίας, με τη μητέρα της. Είναι αγοροκόριτσο, πολύ ικανή στα όπλα, και μια μέρα κλέβει το θρυλικό σπαθί του πατέρα της που έχει απομείνει μισό, με σκοπό να ψάξει να βρει το άλλο του μισό. Όπως έχει μάθει, αν ενωθεί το σπαθί, τότε η δύναμή του θα είναι ανυπέρβλητη. Παράλληλα, ψάχνει να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της -αν ζει ή αν πέθανε και πώς- γιατί πολλά ακούγονται αλλά σε τίποτα δεν μπορεί να πιστέψει.
Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι για τα μέρη του Ευφράτη ποταμού με τον καλύτερο φίλο της, ένα συνομήλικό της αγόρι που αντιμετωπίζει την περιπέτεια που ζουν, ανάλαφρα και με χιούμορ.
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα εποχής, που θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς εξαιτίας του θέματός του αλλά και λόγω της χαρισματικής ηρωίδας και των απίστευτων περιπετειών της.
«Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, μέσα από το οποίο καλλιεργείται και αναπτύσσεται ένα παιδαγωγικό πλαίσιο, που, με οδηγό την παιδική/νεανική λογοτεχνία, (α) ενθαρρύνει τον λεγόμενο ιστορικό εγγραμματισμό, δηλαδή ενισχύει τη διαδικασία προβληματισμού γύρω από γεγονότα της ιστορίας καθώς και σύγχρονα ζητήματα, και (β) θίγει διαχρονικά προβλήµατα, προβάλλει αξίες και ιδανικά άφθαρτα ή πάντως επίκαιρα για κάποιες εποχές. […]
Η Ανδώ, σε μια εποχή που προσπαθεί και επιθυμεί διακαώς να ξεπεράσει τα έμφυλα στερεότυπα, αποδεικνύει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι σε καμιά περίπτωση οι ήρωες/γενναίοι δεν είναι αποκλειστικά γένους αρσενικού. Το μήνυμα: δεν υπάρχουν ιστορίες μόνο για αγόρια, ιστορίες μόνο για κοπέλες, μονάχα υπέροχες παιδικές ιστορίες. Και το βλέπουμε αυτό στην υπέροχη και δυνατή σχέση που έχει με τον Κοσμά ή ο Κοσμάς με την Ανδώ, όπου σημασία έχουν οι αξίες της φιλίας, της αγάπης, της θυσίας για τον «Άλλον».»
Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος, Athens Voice
https://www.athensvoice.gr/politismos/vivlio/695120/mazepse-tharros-soy-ando-ekdoseis-pataki-2020/
«Ο συγγραφέας Γιώργος Χατζόπουλος υπογράφει ένα άκρως ενδιαφέρον και καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα για εφήβους και νέους (δίχως ασφαλώς να περιορίζεται εκεί το αναγνωστικό κοινό), ένα μυθιστορηματικό έπος με ηρωίδα ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, μια περιπέτεια, θέτοντας μπροστά στο μεγάλο σπαθί του Διγενή την ιδιαίτερη σχέση κόρης-πατέρα, την αναζήτηση της οικογενειακής αλήθειας, την αποκατάσταση της τιμής, τη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα, τη φιλία και την αποδοχή και ασφαλώς το βαθύ μίσος μεταξύ δύο πολιτισμών που μας ακολουθεί ως τις μέρες μας σε διάφορες μορφές.
[…] Κάπως έτσι, δεν έχουμε απλά ένα εύρυθμο και καλοδούλεμενο, όπως το χαρακτήρισα, μυθιστόρημα, αλλά ένα επιδέξιο, δυνατό ανάγνωσμα που διέρχεται της εποχής της ιστορίας του φτάνοντας με δύναμη ως τις μέρες μας, κουβαλώντας στις πλάτες του τις αρετές του θάρρους και της προσωπικής θυσίας στον ευρύτερο στόχο, το εύρος και την απλότητα του δημοτικού τραγουδιού και του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου.»
Απόστολος Πάππος, Εlniplex
https://www.elniplex.com/μάζεψε-το-θάρρος-σου-ανδώ-του-γιώργου/
«Πλούσια δράση, ολοζώντανες περιγραφές, γλαφυρή γλώσσα, χαρακτήρες που καταφέρνουν να σε συναρπάσουν… »
Μάνος Κοντολέων, fractalart
https://www.fractalart.gr/mazepse-to-tharros-soy-ando/
«Η Ανδώ δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο στην Ιστορία, είναι όμως όλα όσα ποθεί ένας έφηβος. Είναι ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που κινείται ενάντια στα καθιερωμένα, στα πρέπει και τις συνήθεις μιας ολόκληρης εποχής. Ένα κορίτσι που αψηφά νουθεσίες, νόμους και εξουσίες προκειμένου να βρει τον εαυτό του, να ξεπεράσει τον ίδιο του τον γονιό σε τόλμη, ανδρεία και φήμη και εν τέλει να κυνηγήσει τα δικά του θέλω για να ανακαλύψει που φτάνει η δική του δύναμη.[…]
Να το διαβάστε όλοι… Για την ιστορία, την ενηλικίωση, τον έρωτα, την τόλμη …»
Ελένη Μπετεινάκη, cretalivenews
https://www.cretalive.gr/politismos/i-ando-sta-paramythia-toy-sabbatoy
«Το έργο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή όχι μόνο για παιδιά και εφήβους. Είναι μια ιδανική πρόταση βιβλίου για όποιον θέλει να ταξιδέψει νοερά στα βάθη της Ανατολής. Αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία για κάθε αναγνώστη να σκεφτεί την δική του πορεία ζωής στην αναζήτηση της αλήθειας του. Τέλος είναι και μια άριστη επιλογή για κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να διδάξει δημιουργικά την ιστορία, συνδυάζοντάς την με ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα εποχής.»
Δήμητρα Τσαμπάζη, maxmag
https://www.maxmag.gr/psychologia/mazepse-to-tharros-soy-ando-i-psychologiki-diastasi-toy-vivlioy/