Σε μια εποχή που η γονιδιωματική και η πληροφορική φέρνουν επανάσταση στις βιοϊατρικές επιστήμες και στην αντιμετώπιση ασθενειών, στόχος του συγγράμματος είναι να προετοιμάσει τους φοιτητές για τις σύγχρονες ερευνητικές προκλήσεις στην πιο θεμελιώδη επιστήμη για την ιατρική: τη βιοχημεία.
Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς αναλύουν σε βάθος τη χημική λογική που διέπει τους μηχανισμούς, τις οδούς και τις διεργασίες στα ζωντανά κύτταρα. Στο βιβλίο δίνεται έμφαση στις θεμελιώδεις έννοιες, έναντι των μακροσκελών περιγραφικών πληροφοριών, καθώς και στις συνδέσεις, δείχνοντας πώς η βιοχημεία σχετίζεται με όλες τις άλλες επιστήμες της ζωής και έχει πρακτικές εφαρμογές στην ιατρική, στη γεωπονία, στις περιβαλλοντικές επιστήμες και στην εγκληματολογία.
Ειδικότερα, οι συγγραφείς εστιάζουν:
Στην ανάγκη για αποσαφήνιση της δομής και της λειτουργίας των βιολογικών μορίων προτού η μελέτη προχωρήσει στον μεταβολισμό και τις δυναμικές πτυχές της βιοχημείας.
Στην ανάγκη να κατανοήσουν οι φοιτητές ότι οι βιοχημικές έννοιες προκύπτουν από πειραματικά στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχές των βιοχημικών τεχνικών πρέπει να παρουσιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στην ανάγκη εξοικείωσης με πολλές και διαφορετικές πραγματικές εφαρμογές των βιοχημικών εννοιών.
Στην ανάγκη εις βάθος κατανόησης της ποσοτικής βάσης των βιοχημικών εννοιών.
Το βιβλίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα γραφικών απεικονίσεων, από μακρομόρια έως κυτταρικές δομές, καθώς και μηχανισμούς αντιδράσεων και μεταβολικές οδούς, που αναδεικνύουν και ενισχύουν τα γενικότερα θέματα (χημική λογική, ρύθμιση, διεπαφή μεταξύ χημείας και βιολογίας).
Δίνεται επίσης έμφαση στο πεδίο της βιοχημείας ως πειραματικής επιστήμης με 17 ξεχωριστές ενότητες, υπό τον τίτλο Εργαλεία της Βιοχημείας, που αναδεικνύουν τις σημαντικότερες ερευνητικές τεχνικές. Τέλος, σε κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνονται κατά μέσο όρο 15 με 25 προβλήματα που βοηθούν στην εμπέδωση της θεωρίας.