Στόχος του συγγράμματος είναι να καταστήσει τα συστήματα βάσεων δεδομένων προσιτά στον αναγνώστη. Η παιδαγωγική του δομή επιτρέπει την κατανόηση της ύλης, αρχίζοντας από τις βασικές έννοιες και προχωρώντας σταδιακά σε πιο σύνθετα θέματα, με πολλά παραδείγματα και ασκήσεις που βοηθούν στην εμπέδωση της θεωρίας.
Το βιβλίο καλύπτει τρεις βασικές πτυχές των βάσεων δεδομένων, τη σχεδίαση, την υλοποίηση και τη διαχείριση, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη σχεδίαση, καθώς αναγνωρίζεται ο κεντρικός ρόλος της στην πρόληψη προβλημάτων και την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων βάσεων δεδομένων.
Λόγω της έμφασης στις πρακτικές πτυχές της σχεδίασης βάσεων δεδομένων, το σύγγραμμα καλύπτει αναλυτικά τις έννοιες και τις διαδικασίες της σχεδίασης, διασφαλίζοντας ότι τα προβλήματα στο τέλος κάθε κεφαλαίου επιτρέπουν στους φοιτητές να αναπτύξουν πραγματικές και χρήσιμες δεξιότητες. Δίνεται επίσης έμφαση στις ισορροπίες που θα πρέπει να τηρούνται μεταξύ πολυπλοκότητας και απαιτήσεων πληροφόρησης για να εξασφαλιστεί ότι οι βάσεις δεδομένων καλύπτουν τις ανάγκες του τελικού χρήστη και παράλληλα συμμορφώνονται με υψηλά πρότυπα σχεδίασης.
Επίσης καλύπτονται ζητήματα υλοποίησης με τη λεπτομερή παρουσίαση, μεταξύ άλλων, της δομημένης γλώσσας ερωτημάτων (SQL), των σχεσιακών βάσεων δεδομένων, αλλά και των ειδικών απαιτήσεων που προκύπτουν για τη χρήση νέων, μη σχεσιακών τεχνολογιών.
Τέλος, το βιβλίο εστιάζεται στη διαχείριση των βάσεων δεδομένων, με θεματικές όπως η διαχείριση δοσοληψιών και ο έλεγχος συγχρονισμού, τα συστήματα διαχείρισης κατανεμημένων βάσεων, η ασφάλεια και οι σύγχρονες μέθοδοι βελτίωσης των επιδόσεων των βάσεων δεδομένων.